Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین، تفاوت زیاد قیمت فولاد در بورس و بازار آزاد طی ماه های گذشته، برخی تولیدکنندگان پایین‌دستی را به طمع انداخت تا به‌جای تولید میلگرد، ورق، لوله، پروفیل و... به دلالی روی آورند و بازار را دچار تلاطم کنند. ایمان جوکار، کارشناس بازارهای کالایی در خصوص عوارض این‌گونه اتفاقات می گوید: متأسفانه سامانه «بهین یاب» وزارت صمت به دلالان تولیدکننده نما در حوزه فولاد، سهمیه می دهد و به معبری برای ادامه خرید برخی شرکت های پایین دستی که در ماه های گذشته عرضه کاملی در بورس نداشته و از رانت بهره برده اند، تبدیل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

گفت و گو با جوکار را می خوانید.

 به‌منظور حمایت از مصرف‌کننده، قیمت کالاهایی مثل شمش فولاد و ورق گرم در بورس کالا پایین‌تر از بازار آزاد تعیین می‌شود اما بعضاً تولیدکنندگان پایین‌دستی که این کالاها را از بورس تهیه می‌کنند حاضر نمی‌شوند محصول تولیدشده خود را در بورس عرضه کنند. علت را چه می‌دانید؟

هدف از ایجاد بورس کالا حذف دلالان و شفاف‌سازی قیمت‌ها است. گاه حتی فراتر ازآنچه شما اشاره کردید این افراد کالای خریداری‌شده از بورس را تبدیل به محصول نمی‌کنند و در بازار آزاد مستقیماً به فروش می‌رسانند. وقتی تولیدکنندگان مقاطع فولادی و لوله و پروفیل، محصولی را تولید نمی‌کنند اما از سهمیه خود برای خرید استفاده می‌کنند، در واقع نقش همان دلالان را ایفا می‌کنند. مانند این است که برای آنان رانتی ایجاد شده، خرید خود را انجام می‌دهند و درنهایت در بازار آزاد با قیمت بالاتر به فروش می‌رسانند. این اتفاق عوارض زیادی همچون تورم ایجاد خواهد کرد و تولید را دچار مشکل می‌کند و نکته مهم‌تر اینکه کارایی و شفافیت بورس از بین می‌رود.

راهکار غلبه بر این کاستی چیست؟

باید مجوز خریدی که به تولیدکنندگان پایین‌دستی داده می‌شود بر مبنای عملکرد تولید آنان باشد، به این صورت که هزینه و بیمه‌ای که برای کارگران داده می‌شود و... را مشخص کرد تا فهمید این کارخانه‌ها در حال تولید هستند و یا فولاد را از بورس خریده‌اند اما یکراست در بازار آزاد فروخته‌اند. پس باید مبانی مجوز بر مبنای سطح تولید باشد.

عملکرد سامانه «بهین یاب» وزارت صمت چگونه است؟

«بهین یاب» وزارت صمت، فقط یک سیستم است و کل واقعیت را نشان نمی‌دهد. «بهین یاب» وزارت صمت، یک مرحله از حذف دلالان می‌تواند باشد. اکنون، وضعیتی ایجادشده که برخی دلالان، همان تولیدکنندگان بدون تولید هستند و متأسفانه سیستم بهین یاب نیز به آنان امتیازاتی داده است. درواقع، «بهین یاب» وزارت صمت به دلالان تولیدکننده نما امتیاز می‌دهد. این سیستم باید به تأمین اجتماعی و سازمان آب و برق و گاز و... متصل شود تا بتواند شرکت‌های فعال را شناسایی کند. از طرف دیگر وزارت صمت نیز باید از آنان صورت‌های مالی را طلب و آن را اعلام کند، اگر آنان مدعی تولید بودند می‌توان با میزان مصرف انرژی استفاده‌شده و هزینه نیروی انسانی و بیمه، این ادعا را راستی آزمایی کرد. همچنین با نظارت بر شهرک‌های صنعتی می‌توان تولیدکننده واقعی را پیدا و بقیه را که به دلالان روی آورده‌اند را حذف کرد.

قیمت گذاری دستوری ادامه می یابد؟

به نظر من سیستم «بهین یاب» وزارت صمت، نه‌فقط کارایی خود را ازدست‌داده، بلکه باعث شده رانت‌خواری ایجاد شود. اگر دولت به بازار آزاد اعتقاد دارد باید قیمت‌ها را رها کند. اگر سیاست گذار بخواهد بر روی قیمت فولاد همچنان قیمت‌گذاری کند، بازهم قیمت ها به دلیل رواج دلالی بالاتر می رود و این وسط فعالیت تولیدکنندگان واقعی دیگر توجیه اقتصادی نداشته و ناگزیر وارد رکود می شوند؛ اما در طرف مقابل حاشیه سودی که از رانت ایجاد شده، تنها به جیب شرکت‌ها و کارخانه‌های دلال می رود.

برای مهار یا کاهش مشکلات موجود، چه راهکارهایی باید اجرایی شود؟

باید به این سمت برویم که سیستم «بهین یاب» وزارت صمت،  کارایی اصلی خود را داشته باشد تا بورس کالا نیز بتواند وظیفه اصلی خود را به‌درستی و با شفافیت انجام دهد. سیستم «بهین یاب» وزارت صمت، باید صورت‌های مالی شرکت‌ها را مستقیماً به اداره مالیات ارائه دهد که باعث خواهد شد هر شرکتی که مدعی تولید بیشتری است پس مالیات بیشتری نیز پرداخت کند و اگر تولید ندارد از سیستم «بهین یاب» وزارت صمت، حذف شود. درمجموع این‌گونه آیتم‌های کنترلی باعث می‌شود تا کارایی بورس کالا بالاتر برود. باید از طریق محدودیت‌ها و فیلترهایی که در «بهین یاب» وزارت صمت، تعیین و اعمال می‌شود، مصرف‌کننده واقعی را شناسایی کنیم تا اجازه خرید به‌اندازه مصرف به آنان داده شود تا بتوان بازار را از دست دلالان گرفت. یک نکته دیگر نیز وجود دارد و آن اینکه برخی شرکت‌های کوچک نیز وجود دارند که مجبورند فولاد را از شرکت‌های بزرگ‌تر بخرند، اگر دسترسی مستقیم به بورس کالا برای این کارگاه‌های کوچک فراهم شود، کمک بزرگی صورت گرفته است.

پربیننده ترین ارزش سهام عدالت من (۱۵ بهمن ماه) وظیفه اصلی رییس جدید بورس؛ بازگرداندن اعتماد به بازار/ عدم پاسخگویی مسئولان، حقیقی‌های بورسی را نقره داغ کرد جزییات جدید از چگونگی انتقال سهام عدالت متوفیان مقایسه صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله/ هفته تلخی برای پالایش و دارا یکم رقم خورد نمای پایانی بورس امروز/ خروج پول حقیقی‌ها ادامه یافت

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بهین یاب بهین یاب بازار آزاد پایین دستی بورس کالا وزارت صمت بهین یاب شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۱۲۱۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور بیش از ۲۰۰ شرکت تولیدکننده و دانش بنیان در کنگره ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی

به گزارش انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران، شهروز همتی دبیر علمی پانزدهمین کنگره بین المللی و بیست و یکمین کنگره کشوری ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران در حاشیه برگزاری این کنگره اظهار کرد: کنگره امسال از تاریخ ۱۱ تا ۱۴ اردیبهشت ماه در سالن همایش‌های برج میلاد برگزار می‌شود که در این کنگره، ۲۵ محور علمی وجود دارد و ۴۵کارگاه آموزشی برگزار خواهد شد.

وی افزود: در این کنگره و در بخش نمایشگاهی، بیش از ۲۰۰ شرکت تولید کننده و دانش بنیان حضور دارند .

همتی بیان کرد: هرسال کنگره یک رویکرد اصلی دارد ودر سنوات گذشته رویکرد اصلی کنگره کرونا  هوش مصنوعی بوده است، اما امسال نقش ومحوری کنگره، نقش آزمایشگاه‌ها در نظام سلامت است.

وی ادامه داد: مطالب علمی در کارگاه‌ها براساس نیازسنجی‌ها ارائه می‌شود و پیش بینی می‌شود ۸ هزار نفر از کنگره امسال بازدید کنند و ۳۵۰۰ نفر تاکنون در بخش علمی ثبت نام کرده اند که نسبت به سال گذشته افزایش مخاطب شاهد هستیم.

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی بهداشت و درمان

دیگر خبرها

  • تداوم عملیات خط‌کشی محوری معابر مناطق ۵گانه ارومیه
  • سالانه ۲۵ درصد تولید برق به واسطه ناترازی‌ها کم می‌شود
  • کمبود نیروی پرستاری، یک‌ مسئله جهانی است
  • اعتراف یک شرکت تولیدکننده مهم واکسن کرونا به عوارض نادر و لخته خون
  • معبر ورودی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان به‌ نام «استاد فروغی» نام‌گذاری شد
  • اعتراف تولیدکننده واکسن آسترازنکا به عوارض نادر و لخته خون
  • حضور بیش از ۲۰۰ شرکت تولیدکننده و دانش بنیان در کنگره ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی
  • احداث بوستان ۲۲۰۰۰ متری در منطقه ۱۶
  • ببینید l بازدید میلیونی زمین خوردن یک ربات/ انسان‌نماها زمین خوردن را تمرین می‌کنند؟
  • تورم پیش‌نگر در سراشیبی